Kakao fiyatları neden hızla yükseliyor? Bundan sonra ne olacak?

Kakao fiyatları artıyor. Çikolata krizi kapıda

Kakao dünyasında fırtınalar kopuyor. Çikolata krizi kapıda mı?

Dünya genelinde kakao fiyatları tarihinin zirvesinde. Kakao emtia değeri 2023’ün aynı ayına göre 3 katını aşmış durumda. (2023 Mart ayında kakaonun tonu 2700 USD'den işlem görürken Mart 2024 itibarıyle 10000 USD aştı.)

Peki bu hızlı yükselişin asıl sebebi ne?
İklim değişikliği nedeniyle kakao hasadında düşüşler sürüyor. Fildişi Sahili ve Gana gibi en çok üretim yapan iki ülkede kötü hava koşulları ve kakao ağaçlarını etkileyen hastalıklar nedeniyle hasat çok azaldı ve kakao fiyatları son yılda hızla arttı. Dünyanın en büyük kakao üreticisi Gana ve Fildişi Sahillerinde kakao fabrikaları maliyetlerini karşılayamadıkları için üretimi durdurma kararı aldılar. Bu durum yalnızca bu ülkelerden gelen kakao çekirdeklerini değil, dünya genelinde tüm kakao fiyatlarını etkiledi. 
2023'te %70 artan kakao fiyatları 2024'te şu ana kadar iki katını aşarak rekor seviyelere ulaştı.
Kakao fiyatlarındaki artışın süreceği öngörülüyor. Hastalanan ağaçların yerine yenilerinin yetiştirilmesi gerekiyor ancak kakao meyvelerinin hasata hazır hale gelmesi ise 4-5 yılı bulabiliyor. 

Peki çikolatanın geleceği ile ilgili beklentiler neler?
Maliyetler yükseldikçe, yüksek kakao içeren bitter çikolataya erişim zorlaşacak. Kaliteli bir çikolatanın değeri daha da artacak ve maalesef daha az kişi tarafından erişilebilir lüks bir gıda olacak. 

Büyük çikolata üreticileri CBS (cacao butter substitudes) kakao yağı muadili yağların kullanımını artıracak. Artan maliyetleri dengelemek için başta palm yağı, pamuk yağı, shea yağı, canola yağı gibi yağlardan üretilen margarinlerin ürün içerisindeki oranı artırılacak. Kullanılan kakao oranı düşürülecek ve yerine invert şeker/şurup gibi ucuz hammaddeler eklenecek.

Fiyatlarını artırmak istemeyen üreticilerin, ürün gramajlarında azalmalar söz konusu olacak. Daha küçük porsiyonlarda ambalajlar raflarda yerini alacak. 

Bonbon, madlen, dolgulu ürünler ve kaplanmış ürünlerde çikolatanın yerini, kokolin-konfiseri gibi kakao içermeyen ucuz hammaddeler daha çok kullanılacak.

Katkısız ve gerçek çikolatanın değeri artacak ve gurme çikolataseverler için "bean to bar çikolata" her zamankinden daha vazgeçilmez olacak. 

Çikolatanın nasıl bir mucize olduğunu anlattığımız yazıya da göz atmayı unutmayın.  
 
"Çikolata ağaçta yetişir."

© 2020 Aroha Çikolata
Superisi Tarım Hayvancılık ve Gıda Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti.
HORECA - Profesyonel kullanım için hazırlanmış ürünler için iletişime geçiniz

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.